Derfor hopper vi ikke op i polen
Når man træner poledance, lige gyldig om der er tale om pole fitness, pole art, classique pole dance eller en anden stilart, er der en virkelig vigtig faktor, som altid bør spille ind. Hvad enten du er helt nybegynder, eller du er en mere erfaren poledancer – nemlig sikkerhed! I dette blogindlæg vil vi kort opsummere vigtige sikkerhedstips. Så please læs med.
Poledance rule number 1!
Vi hopper IKKE op!
- Skrevet af
- Camilla Behr Carlsen
- 3*Danmarks Mester i Poledance
- Ejer House of Concrete
- Rettet af Maria Bjørn Uldbæk
Den skadesforbyggende forklaring
”Skadesforbyggende”bør allerede være et ord som du hæfter dig ved, for du vil da ikke være skadet, vil du vel? Hvis du er en ”hopper” på polen, kan det give nogle ryk i din arm og skulder, der kan give overrivninger og betændelse – herunder også kronisk betændelse ved gentagende belastning/skade. I værste tilfælde kan du brække noget. Eksempelvis dit kraveben, hvis du sparker dig op i en Shoulder Mount. Og vil du gerne have et brækket kraveben? Nej det tænkte vi nok. Derfor er det vigtigt at du passer på med at sparke dig op i mounts og det er vigtigt at du passer på med at sparke dig ind i spins. Prøv i stedet at skabe moment for at få fart på dit spin.
Pro tip: det ser også flottere ud at bruge moment, end et hop eller spark.
Personlig poledance erfaring
Da jeg (Molly Pretzel) startede til poledance i 2012, kendte vi ikke til de skader, som poledance kunne forvolde og rigtig mange endte derfor med kronisk seneskedehindebetændelse og betændelse bag skulderbladende. Grunden til disse betændelsestilstande skal findes i, at der sker ryk og hop, men også grundet for stor belastning på sener og led, hvis der udføres tricks, som kroppen ikke har været klar til.
Som udgangspunkt vil dine håndled for eksempel ikke kunne holde til for stor belastning (herunder eksempelvis transition til Superman fra polen) de første seks måneder, hvor du træner poledance. Det kan de ikke, eftersom dine led simpelthen ikke er klar rent fysisk.
I den forbindelse er det også vigtig at overveje, hvilken belastning vi lægger på vores skuldrer, i forhold til deres egentlige styrke. Her oplever jeg ofte folk, der for eksempel hopper/sparker sig ind i en Batman, før de rent faktisk er fysisk stærke nok til at trække sig op i tricket, eller bare holde den på toppen uden moment. Denne tilgang kan på sigt give skader i både skulder, albue og håndled – samt dine fingerled (Trust me, I have been there and you don’t want that).
En god tommelfingerregel er at tænke over; hvordan kan du være stærk nok til at lave noget i en position, som du ikke er stærk nok til at løfte dig op i? Læs det, lær det og læs så denne gode quote fra Miriam Swartz:
“If you can’t lift a limb into the position you want it in, it shoulden’t be in that position at all!”
– og nej, Lasse er tydeligvis ikke klar til det Pole Trick han forsøger dig med.
Poledance verdenens negligerede skade
En skade, som jeg ikke synes vi snakker nok om er overhead injuries.Overhead injuries er en seriøs problemstilling, som desværre ofte bliver negligeret i poledancemiljøet, på trods af, at det er en kendt skadesform i mange andre overhead-sports. Helt basalt betyder en overhead injury at din skulder er i en ’unaturlig’ position og det er derfor ekstremt vigtigt at skadesforbygge – for eksempel med elastikøvelser (Der vil komme et blogindlæg om elastikøvelser snart, hvis du mangler inspiration)
Den praktiske forklaring
Hvis du som nyopstartet poledancer lærer dig selv at sparke dig op i diverse tricks, så gør du rent faktisk dig selv en kæmpe bjørnetjeneste.No kidding – just stay with me.
Grunden til at jeg siger dette er for det første, at du alligevel vil skulle lære at trække dig op i tricket, når du kommer på et højere niveau – plus at det er møgirriterende at stå som den eneste på holdet og øve basic stuff, mens de andre laver seje ting oppe i toppen af polen.
For det andet ser det super kikset ud at hoppe op og det er ALDRIG! en god ide at hoppe eller sparke op – især heller ikke på scenen til et show eller en konkurrence. I den sammenhæng vil det blot give dig dårligere point end hvis du havde gjort…. Ja. Ingenting! Så igen; INGEN HOP OG SPARK!
Så en opsummering er;
Det er mega grimt, så lad værre please. Du kan komme slemt til skade og det ønsker du (og din instruktør) ikke! Og endelig – hvorfor vil du springe over hvor gærdet er lavest, når det potentielt kommer til at betyde, at du bliver dårligere på sigt eller værre – at du slet ikke kan træne poledance længere?
Så føler du træng til at hoppe eller sparke, så sig NEJ! Og tag dig sammen ;).
Aerial discipliner – poledance og hoop
Der er selvfølgelig meget andet sikkerhed, der er værd at tage fat på, men dette er noget, der virkelig er den gyldne regel i poledance. Det kan selvfølgelig også overføres til aerial hoop og andre discipliner du dyrker. Hvis du er interesseret i at skadesforbygge, eller hjælpe dine elever med at skadesforbygge, så du har dem i laaaang tid, så holder jeg instruktørkurser, hvor du får en meget mere dybdegående forklaring af ovenstående, samt en masse andet. Har dette interesse kan jeg kontaktes på kontakt@houseofconcrete.dk.
That’s all for today!
Tak fordi I læste med.